Sunum yapmak, pek çok kişi için heyecan hatta korku uyandıran bir etkinliktir. Hazırlanmasından, sunum anına kadar geçen süreçte dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunuyor. Ve bu detayların her birine gereken özen gösterildiğinde ortaya harika bir iş çıkıyor.
Etkileyici bir sunum yapmak gözünüzü korkutmasın; sadece birkaç püf noktasıyla başarılı bir sunum yapabilirsiniz. O püf noktalarının ne olduğundan detaylı şekilde bahsedelim.
1.HEDEF KİTLENİZİ DOĞRU ANALİZ EDİN
Sunum konu ve içeriğinizi belirlemeden önce ilk yapmanız gereken şey bu sunumu yapacağınız hedef kitle demografik yapısını incelemek olmalıdır. Çünkü hazırlayacağınız sunumdaki demografik yapı sunumunuzun konusuna, içeriğine, sunum sırasındaki vereceğiniz örneklere kadar değişiklik gösterecektir.
Hedef kitlenizi başlangıçta ne kadar iyi tanıyabilirseniz, içeriğinizi de ona göre daha doğru, akıcı ve anlaşılabilir bir şekilde hazırlama şansını elde edersiniz.
2. SUNU İÇERİĞİNİ DOĞRU BELİRLEME
Yapacağınız sunumun konusunu içeriğini belirlemek aslında en önemli kısımdır. Çünkü sunumunuzun tamamında bu kısımdaki belirlemiş olduğunuz konu ve içeriğe bağlı olarak sunum yapacaksınız. Konu ve içerikten sonraki en önemli kısım sunum hikaye akışını ve başlıklarını doğru belirlemek.
Bu aşamayı doğru bir şekilde sağlarsanız sunumunuzun büyük bir kısmı tamamlandı demektir. Çünkü sunum içeriği, sunumunuzun her anını hedef kitlenize yansıtmalıdır.
3. ÜÇ KURALINI UYGULAYINIZ
Basit bir kural aslında. Sunumunuz sonrasında hedef kitleniz sunumuzla alakalı sadece 3 şeyi hatırlayacaktır. Sizde sunumunuzu bu 3 kuralına göre hazırlayınız. Gerekli mesajları ve hatırlatmaları doğru zamanda yine doğru şekilde yapın ve unutulmaz bir sunuma sahip olun.
4. PLANLAMANIZI DOĞRU YAPIN
Bir işe başlamadan önce planlama yapmak gerektiğini hepimiz biliyoruz. Sunumun planlaması; hazırlık, sunum etkileşimi ve geri bildirim olarak üç ana başlıkta ele alınabilir. Bunların her birini zaman ve görev dağılımına göre kendi içlerinden de maddelere ayırmalısınız. Her süreci detaylandırdıktan sonra harekete geçmelisiniz. Planlamayı doğru yapmadığınız takdirde, taşlardan biri eksik kalabilir ve bu da sunumun kalitesini düşürebilir.
5. HAZIRLIK AŞAMALARINI YÖNETMEK
Hazırlık aşamasını iki ana bölüme ayırabilirsiniz: Sunum metni ile görsel destekçilerin hazırlanması ve kendini hazırlamak. İlk adım, sunumu hazırlamak olmalı. Doğru bir metinle anlatmak istediğiniz konuyu ele almalısınız. Lafı uzatmadan, yalın ve akıcı bir şekilde mesajınızı verebildiğiniz bir sunum metnine ihtiyacınız olacak.
Sunum metnini hazırladıktan sonra görsel destekçilerinizi hazırlayın. Slaytta kullanılacak resimler, konuşmanızı tamamlayacak materyaller, işitsel malzemeleri seçin ve doğru şekilde yerleştirin. Bu görseller, görünmeyecek kadar küçük olmamalı ya da konuşmanıza aykırı kalmamalı. Konuşmanız, slayt metniniz ve görselleriniz arasında iyi bir uyum ve denge olmalı. Asla konuşma metninizdeki cümlelerle slayt metnindeki cümleler de birebir aynı olmamalı. Vurucu, mesajı veren net cümleler bu durumun haricinde yer alıyor.
Sunumla ilgili yazılı, sözel, görsel ve işitsel her şey hazırsa artık kendinizi hazırlayabilirsiniz.
6. YEDEKLEME YAPMAK
Murphy kanununa göre sunum yaparken kesin bir şey olur. Elektrikler kesilir, bilgisayar dolar, sunum dosyası kaybolur, projeksiyon çalışmaz, sunum kumandası bozuktur, hoparlörler olmaya bilir, üstünüze kahve dökülebilir. Bu tarz sorunlarla alakalı lütfen bir B planı düşününüz.
Sunum yapılacak zamanlar oldukça önemli zamanlardır. Bu sunumun konusuyla alakalı olmakla beraber kime yapıldığıyla da ilgilidir. O yüzden sunumlarınız sırasında yaşayabileceğiniz aksilikleri göz önünde bulundurarak gerekli önemleri almanız gerekmektedir.
7. KONUŞMACI OLMAYA HAZIRLANMAK VE PROVA
Sunumun teorik kısmı halledildikten sonra sıra tüm bunları pratiğe dökmeye geliyor. İyi bir konuşmacı olmak, sunumu etkileyici şekilde dinleyiciye aktarmak için prova yapmanız çok çok önemli. Provada, sunum sırasında anlatacağınız metni ezberlemeye vakit ayırmalısınız. Ancak ezberledikten sonra bunu ezberlemiş gibi değil, doğaçlama gibi aktarmalısınız. Duruşunuza, ses tonunuza, vurgulamalara, düzenli ve tutarlı konuşmaya, seyircilerle göz teması kurmaya dikkat etmelisiniz. Beden dilinizi doğru kullanmalısınız; herkesin bildiği gibi beden dili, insanlar üzerindeki en etkili dildir. Direkt olarak bilinçaltına seslenir ve ulaşır.
Ayrıca sunumda dinleyici kazanmak için yapılması gerekenleri anlattığımız içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.
Kendinizi heyecanlı hissediyorsanız, nefes tekniklerine başvurmanızda fayda var. Her provanızda ve sunum öncesinde doğru nefes egzersizleriyle heyecanınızı yenebilirsiniz. Ayrıca yoğun prova yapmak da kendinizden emin olmanızı sağlayacağı için heyecanınızı azaltacaktır.
8. MEKANI TANIMAK
Sunum yapacağınız mekanı tanımak size inanılmaz bir avantaj sağlayacaktır. Sahnenin biçimi, duracağınız alan, slaytın yansıtılacağı perde, koltukların dizilimi, ışığın geliş yönü, sahnenin akustiği gibi pek çok detay, etkili sunumda rol oynar. Sizden bağımsız şekilde sunumunuza etki eden olguları görmezden gelmeyin, onlarla tanışın ve kendinizi ona göre hazırlayın.
9. TEKNOLOJİDEN FAYDALANARAK AMBİYANS YARATMAK
Bir sunumda ışık, ses ve görsel-işitsel her türlü öğe büyük bir etki gücüne sahiptir. Ancak burada ince bir çizgi var: Kullanılan her şey destekleyici olmalı, konuşmanın önüne geçmemeli. İyi bir ışık sistemi sahneye olan ilgiyi çeker, odaklanmayı kolaylaştırır; iyi bir ses sistemi algının dağılmasını engeller; video veya müzik gibi destekleyici malzemeler kullanmak da dikkat çekici bir etki yaratır. Doğru zamanda ve doğru yöntemle bunları uygularsanız, tamamen faydanıza kullanmış olursunuz. Aksi takdirde, sunumun etkileyiciliğini azaltma veya silik konuma düşürme riski vardır.
10. MESAJINIZI KISA VE NET ŞEKİLDE VERİN
Sunumda anlatacağınız her şeyi 1-2 cümle ile özetleyebiliyorsanız, konuya hakimsiniz demektir. Bu cümlelere odaklanarak sunumunuzu anlatırsanız ve konuşma sonunda bu özetlemeyi yaparsanız, mesajınızı verebilirsiniz. Dolambaçlı ya da monoton konuşma tarzından çıkarak, can alıcı kelimelerle ve doğru tonlamalarla konuşmanızı yapın. Özetleyip mesajı vererek konuşmanızı sonlandırın. Bu özetleme kısmı çok önemli, aksi takdirde yaptığınız sunum amacına ulaşmamış olur. Mesajınızı belirleyin ve bunu net şekilde verin.
11. SORULARA HAZIRLIKLI OLMAK
Sunum sonunda soru almak, sunum türüne göre değişen bir durum ancak çoğunlukla bu durum, etkinliğin bir parçasıdır. İnsanların neler soracağını önceden bilemezsiniz ancak hakimiyetinizi arttırırsanız, olası tüm soruları rahatlıkla yanıtlayabilirsiniz. Soru-cevap kısmı, tüm sunumun başarı grafiğini etkileyebilecek nitelikte bir bölüm. Bu yüzde prova ve hazırlıklarınızda buna önem vermelisiniz.
Bahsi geçen 11 madde ile etkili ve akılda kalıcı bir sunum hazırlayıp, sunmanız mümkün. Detaylara gösterilen özen, bütünde ortaya çıkan bir başarı olarak sizi tamamlayacaktır. Bu sebeple, bu maddelere gereken önemi verin ve sunum sürecinde uygulayın.
Bunları bilmek senin için çok faydalı fakat zamanın az ise, profesyonel bir sunum ajansından hizmet almak istiyorsan sunum teklif formumuzu doldur ve bizimle iletişime geç!