Sunum Yapmak ve Ne Zaman Konuşacağını Bilmek

Sunum yapma ve konuşma yapma arasında bazı farklar vardır. Birisi daha resmiyken bir diğeri daha sıcak bir ortam oluşturabilir. Birisi daha verisel analitik bilgiler sunsa da bir diğeri daha ikna edici çözümler ürettiren karşılıklı bir paylaşım ortamı yaratabilir. Bu tür farklar yapılacak olan sunumların hedef kitlelerine göre değişiklik göstermektedir. Materyali sunumlar ile konuşma içeriği ile ilerleyen sunumlar farklı zaman ve alanlarda tercih edilir.

Konuşma havasında ilerlemesi daha iyi olacak sunumların nasıl anlaşılacağı ile alakalı aşağıda ipuçlarımız bulunmakta. 🙂

1- Kitleniz Beklenenden Daha Küçükse

Kitleniz beklenenden daha küçük bir grupsa onlara materyal sunumdan ziyade konuşma sunumunu yapmanız önerilir. Her anı yapılandırımış bir sunumdansa dar alanda kısa paslaşmalarla gerçekleşecek kaliteli bir konuşma sunumu size fark katacaktır.

 

Bu odadaki kişi sayısının azlığını ortadan kaldıracaktır. Böyle karşılıklı iletişimle ilerleyen sunumlarda kitleniz anlatacaklarınızın içerisine tamamen kendi isteği ile çekilecektir.

 

2- Sorular Sorular

Kitlenizin bazen sunumuzla alakalı çok fazla soru sorma isteği olabiliyor. Bu durum sizin sunumuzu efektif bir biçimde sunmanızı etkileyebilir. Böyle bir durumda hemen vites değiştirip konuşma sunumuna geçmelisiniz. Sorular böylelikle daha doğal akışında cevaplana cevaplana tamamlanacak ve kitlenizin beklentilerini karşılayacak bir sunum olacaktır. Kitlenizin ihtiyaçlarını hemen anlayıp ona göre esnek davranmanız gerekmektedir.

 

3- Kitlenizi Okuyun

Hazırlamış olduğunuz materyal sunumunuzun kitlenize bazen klasik gelebilir.  Buradaki tek stratejinizi değiştirip konuşma sunumuna geçmeniz lazım. Bu sırada hedef kitlenizi inceleyip okuyunuz. Onlara göre hızlı şekil değiştmeniz gerekmektedir.

 

Odayı okuyun ve sesli bir çağrının vakti geldiğini öğrenin; Kitleniz ve içeriğiniz bunun için size teşekkür edecektir.

Yorum Bırakın