Sunumda Tasarım Psikolojisi

Uzmanlar, sunum da etkileyici görsellerin bilgiyi akılda tutma oranını yaklaşık %42 oranında artırabildiğini buldu. Bu nedenle görsel olarak ilgi çekici slaytlar oluşturmak, kitleyinin sunumu kavrayabilme oranını ve ilgisini arttırmak için güçlü bir araç olduğuna bizler de hem fikiriz.

Verilerinizi görsellere dönüştürmek söz konusu olduğunda, Gestalt Psikolojisine bakmanız gerekmektedir. Gestalt Psikoloji, görünüşte kaotik bir dünyada anlamlı algıları edinme ve sürdürme yeteneğinin ardındaki yasaları anlama çabasıdır. Daha basite indirgeyecek olursak “algı” ve “algısal örgütlenme” konularında yoğunlaşmış psikoloji teorisidir.

Gestalt Psikolojisini sunum tasarımlarınıza uygularken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç başlığı sizler için hazırladık.

1- Yakınlık

Sunumlarınızda kullanılan nesnelerin birbirlerine yakın olmaları hepsini bir grup olarak algılanmasını sağlar. Görselleri birbirlerine olan yakınlıkla ilişkilendirebilirsiniz.

Doğru ayarladığınız yakınlık, ekranınızda büyük miktarda içerik barındırmanıza gerek kalmadan kitlenizin içeriğinizi kolayca takip etmesini sağlar. Bu takip aslında sunumunuzda yaşanacak dikkat kayıplarını önlemek için önemli bir noktadır. Sunumlarınıza ne kadar dikkat edilirse o kadar anlaşılmaya yakındır.

2- Benzerlik

Slaytınıza benzer nesneleri kullanmanız algısal bütünlüğü korumanıza yol açıyor. Renksel benzerlikler, yapısal benzerlikler bunlardan bazıları. Kullandığınız piktogramlarda da çizgisel benzerlikleri korumanız gerekmektedir. Kullanılan karelerin oranları ya da çizgilerin kalınlıkları hepsi benzer oranda veya aynı olmaları gerekmektedir.

Tasarımda benzerliği kullanırken, bir nesnenin aynı kategoriye sahip olması, başka bir nesneye benzememesi nedeniyle hatırlanması çok önemlidir. Yani sunum dışında nesneleri andırmayacak, sunum içindeki nesnel yapılara benzemeleri gerekmektedir.

3- Süreklilik

Süreklilik ilkesi, göz bir görsel izlemeye başladığı zaman, başka bir nesne ile karşılaşana kadar o yönde izlemeye devam edeceği fikrine dayanır. Sunumdaki tasarımınızda sürekliliği benimseyerek, seyircinizi slaytlarınız boyunca bir yolculuğa çıkarıp sürekli nesneler kullanarak dikkatlerini yönlendirebilirsiniz. Bu da siz anlatmadan yarattığınız bir tasarımsal hikayedir.

Bu basit prensiplerden yararlanmayı öğrenmek, yalnızca kitlenizin dikkatini çekmekle kalmayıp aynı zamanda zihniyle de bağlantı kurmanızı sağlar. Verilerinizi görsel açıdan etkileyici bir düzende sunmak, herhangi bir kitlenin en büyük algılama ve etkileşim kurma oranını arttırmanızı sağlar.

”Bu metodu kullanmadan önce 11 Madde de Sunum Teknikleri blogumuzu okumanızı öneririz.”

Sunumlarınızda yaratıcılığı ve bilimi bir arada kullanın. Bu size daha fazla anlaşılma ve sunumdaki farklılığını ortaya çıkartma anlamında yardımcı olacaktır. Her slayt farklı bir süreç, farklı bir teknik metod gerektirerek hazırlanmaz ise, her hangi bir karalanmış kağıttan farklı bir tasarım olmayacaktır.

Sunumlarınızla alakalı strateji ve tasarımlarınızda yukarıdaki anlattığımız gibi hedef kitlenizi etkilemek istiyorsanız hemen sunum teklifi almak için tıklayın.

Yorum Bırakın